Elftalkaarten

Op deze pagina vind u alle elftalkaarten en elftalfoto’s op ansichtkaartformaat die ik heb verzameld. Hier is mijn verzamelwoede eigenlijk mee begonnen. Elk seizoen kent zo zijn oude helden, nieuwe aankopen, jeugdspelers en eendagsvliegen.

Helaas heb ik nog niet van ieder seizoen een elftalkaart. Van sommige seizoenen heb ik alleen een digitale (afgedrukte) foto. Dit staat er dan altijd tussen haakjes bij (foto). Alle andere kaarten zijn dus echte kaarten, meestal van dikker (foto)papier of karton. Kaarten in afwijkend formaat (geen ansichtkaartformaat) hebben de afmetingen in cm in de titel staan (bijvoorbeeld 18×12).

Van de jaren ’50 mis ik nog een aantal seizoenen. De kaarten die ik wel in mijn bezit heb, zijn uitgegeven door Monty en Delbana horloges. Vooral de Delbanakaarten, in twee verschillende uitvoeringen van seizoen 1958-1959 met afwijkende achtergronden, beschouw ik tot mijn favoriete elftalkaarten. Op de tweede kaart hebben de spelers ook daadwerkelijk een Delbanahorloge om hun pols!

Overigens is met de tweede Delbanakaart niets mis; het is de wijze waarop de kaart is gedrukt die tot uitdrukking komt in de (hoge resolutie) scan.

De wat vale kaart van 1960-1961 is eigenlijk geen kaart, maar een krantenfoto op karton. Met originele handtekeningen van een aantal spelers uit dat kampioensjaar, dat dan weer wel.

Opvallend zijn verder de kaarten van seizoen 1964-1965, waarbij de spelers in een lijn staan opgesteld. Dit zijn twee kaarten van dezelfde opstelling, alleen is de foto van twee verschillende kanten genomen. Grappig detail dus!

Vanaf de jaren ’70 werden elftalkaarten standaard in kleur uitgegeven. Leuk detail: blijkbaar ‘plakte’ men de reclame aan de tweede ring in De Kuip naderhand kunstmatig af. Dit blijkt uit de witte rand aan de tweede ring van het stadion, die bij een uitgave van FKS van seizoen 1974-1975 gewoon uit reclames bestaat.

In de jaren ’80 werden kaarten voorzien van verschillende sponsornamen. Voorbeelden te over in dit decennium vanaf 1983. Zowel Gouden Gids, Opel, Puma en AD kwamen al dan niet samen op een kaart voor.

Een andere bijzonderheid is dat men in 1988-1989 een kaart met dezelfde voorkant (met zwarte Opel) liefst met vier kaarten verschillende achterkanten uitbracht, waaronder een kaart zelfs in een dubbeluitvoering met een elftalfoto van de aartsrivaal uit 020. Doel van deze laatste kaart was om de supporters op de tribunes te manen zich te gedragen na supportersproblemen bij eerdere Klassiekers. De uitvoering in formaat 23×16 heeft de spelersnamen op de achterkant.

1988-1989 dubbele kaart

In de jaren ’90 werden er enkele seizoen ook kaarten uitgegeven met kledingsponsor Piet Zomers, zowel op groot formaat als op ansichtkaartformaat. Van deze uitgaven zoek ik nog enkele exemplaren, bij voorkeur op ansichtkaartformaat.

In seizoen 1995-1996 werden twee kaarten uitgegeven: een van het begin van het seizoen met hoofdtrainer Willem van Hanegem en een van later in het seizoen met de nieuwe hoofdtrainer Arie Haan. Eind jaren ’90 bracht de toenmalige betaalzender Canal+ ook enkele elftalkaarten uit als promotiemateriaal.

De kaart van seizoen 2002-2003 is de enige kaart die ik ken of heb waarin geposeerd werd in het uitshirt. Deze werd uitgegeven in het nieuwe seizoen nadat de Uefacup werd gewonnen.

Vanaf seizoen 2008-2009 kwam de klad in de traditie van de elftalkaart. Juist in het jubileumseizoen werd er géén elftalkaart uitgegeven.

Ook in de seizoenen 2010-2011 en 2011-2012 werd er geen elftalkaart uitgegeven. Vanaf seizoen 2012-2013 verschijnen er kaarten van de juniorclub De Kameraadjes als elftalkaart, welke ik dan ook dankbaar aan mijn collectie heb toegevoegd.

Ook van oud-Feyenoord heb ik enkele elftalkaarten op ansichtkaartformaat in mijn collectie. Helaas zijn mij van de zwart/ wit kaarten de seizoenen of jaren waarin deze werden gemaakt niet bekend. Misschien dat iemand daar een suggestie voor heeft???

Tot slot werden er ook regelmatig kleine elftalplaatjes uitgegeven, met name in de vroegere jaren door diverse sigarettenmerken. Ondanks dat ik zelf eigenlijk geen plaatjes spaar, heb ik deze kleine elftalkaartjes toch in mijn verzameling opgenomen.