Reclamekaarten

Reclamekaarten werden – vooral in vroeger jaren – uitgegeven door legio grote (sport)merken. Bekende uitgevers waren destijds bijvoorbeeld Quick, Adidas en Cor du Buy. Verder zijn de kleine kaartjes van Total en Monty van het seizoen 1969-1970 ook wel bekend onder verzamelaars. Van de Total-serie zoek ik er overigens nog twee, waaronder het (ongenummerde) elftalkaartje.

Adidas gaf prachtige kaarten uit. Zowel in zwart/ wit als ook later in kleur. Naast kaarten met Feyenoorders in Feyenoordshirt heb ik ook een aantal kaarten in mijn verzameling die puur promotie voor het kledingmerk zelf waren.

Horlogemerk Delbana gaf in de jaren ’50 zowel elftalkaarten als losse spelerskaarten uit. Van de losse spelerskaarten is mij niet exact bekend welke kaarten er allemaal zijn uitgebracht; vooralsnog heb ik alleen exemplaren van Jan Klaassens en Reinier ‘Beertje’ Kreijermaat in mijn collectie.

Mijn verzameling Pumakaarten telt op dit moment 2 kaarten, namelijk onderstaande kaarten van Jorgen Kristensen en Willy Kreuz. Beide kaarten werden uitgegeven door Cor du Buy.

Ook Quick gaf mooie kaarten uit. Opvallend zijn de verschillende uitvoeringen  van de kaart van Aad Mansveld. Het verschil in de afwijkende plaatsing van de tekst viel mij eigenlijk pas op toen ik beide kaarten eens naast elkaar legde bij het bekijken van mijn dubbele kaarten. Ook het kleurverschil tussen beide uitvoeringen valt op.

Van Reebok is mij slechts één kaart bekend, en wel deze van Henrik Larsson. Kent of heeft iemand nog meer kaarten uitgegeven door Reebok met Feyenoordspelers? Dan hoor ik het graag, ik ben erg nieuwsgierig of er ooit meer zijn uitgegeven.

Dit zijn de bekende Totalkaartjes (7×10 cm), waar dus ook nog een elftalkaartje bij hoort. Deze kaartjes werden eind jaren ’60 verstrekt bij een tankbeurt. In totaal bestaat de serie uit 16 kaartjes, zoals ook op de achterzijde staat vermeld. Van deze serie zoek ik het kaartje van Piet Romeijn (nr 1) en het bijbehorende (ongenummerde) elftalkaartje.

Dit zijn de bekende Montykaartjes van 6×8 cm , uitgegeven ter ere van de winst van de Europacup I in 1970. Ik ben in het bezit van 20 kaartjes en heb deze serie – voor zover mij bekend – compleet.